Terug naar homepage

Nieuws en activiteiten


Untitled Document
   
25-04-2017  
Proclamatie RMS, Sampai disini sadja!

 Sampai disini sadja!
 
hak dalam tangan
Een impressie van een bijzondere dag....

                                                                                Penerimaan Upatjara Adat!

TABEA!

     terima ExcBp Atng                      Njonja Pelpina Sahureka               Bp Ating Talarima 

Penerimaan Upatjara Adat!

Indrukwekkend maar vooral met respect vindt de ontvangst  van Njonja Pelpina Sahureka plaats. Vlak voor dat zij de zaal binnengaat wordt zij in bahasa tanah en op ceremoniële wijze door Bp Ating Talarima en Fendrus Latumakulita verwelkomd.

 
tabea atng
 Adat sopi teken van wederzijds Respect!
 atng ninum sopifendrus sopi
 
benderah
 
atng sopininum

Daarna worden de gasten verwelkomd,                  Timothy Elijah Onyota'aka van het Oneida volk         Leo van der Vlist, Nederlands Centrum Inheemse Volken                                                           Mevrouw Grietje Veenstra, Fonds Rescue Maluku        Mevrouw Jelly Geertsema, Fonds Rescue Maluku

maar ook,                                                          Bangsa Adat AllifURU                                           Saniri Adat Ina Ama AllifURU                           Angkatan Perang R.M.S.                                       Geredja Nasional R.M.S.                                   AllifURU Anai                                                              Saka Mese Nusa AllifURU

 
benderah
Samen                                                                Jong en Oud samen dragen we de fakkel van de RMS strijd, en blijven we onverschrokken en standvastig onze strijd voortzetten. 

tua muda
Jong en oud  Oom Danny (r), naast hem Keoma, Nadjib, Benjamin, Sarah, tante Omi en Fadilah.             Op de foto zien we Oom Danny die de openingswoord doet en in het kort de aanwezigen en de gasten toespreekt.
keoma
Nona Keoma, die als dagpresentatrice de 'stukjes' naadloos aan elkaar weet te presenteren. Leuk, serieus met een speels en grappig ondertoon, is ze vooral een charmante gastvrouw die de aanwezigen een thuisgevoel geeft. 
 
nadjib
Nadjib in zijn rol als storyteller de verborgen verhalen van alle Ambonese Opa's en Oma's tegen het daglicht aanhoudt en zo hun verborgen pijn en verdriet uit de 'doofpot' haalt. De deksel van de doofpot van de Nederlandse regering zal niet lang meer stand houden, want de pijn en verdriet van onze Opa's en Oma's zal juist ons kracht geven , de internationale erkenning en de vrijheid van de RMS te realiseren! Mena! Muria! 

Tiga Batang Rumah  

  pukul tifa
Wervelend en dynamisch vullen de ritmes van de tifa's de zaal. 3 Jonge AllifURU vrouwen zetten vol geestdrift een traditie voort dat al sinds mensenheugenis bij uitstek het instrument is van de vrouw. Volgens de AllifURU geschiedens waren het vrouwen die het eerst de tifa's bespeelden en de ritme en de tempo aan geven. 

  pukul tifa

pukul tifa
Een krachtig en vooral een prachtig samenspel, van ritmes en slagen, van mimiek en innerlijke expressies. De jonge AllifURU vrouwen praten via hun tifa's waarbij er momenten voordoen alsof ze elkaar wel lijken te willen aftroeven! Spannend!!!
 
benderah
 
gunung nona

Gunung Nona gevoelig en met compassie vertolken zij met hun liederen  de strijd van het Moluks AllifURU volk voor vrijheid en onafhankelijkheid.                        'Tunai' vol emotie en passie wordt, "God' de Almachtige  aangeroepen om kracht en moed, zodat in tijden van leed en verdriet,  'Batu Badaun',  niet op te geven maar door te gaan met de strijd 'Undure undure djangan Undure'.