Terug naar homepage

Nieuws en activiteiten


Untitled Document
   
09-08-2019  
Sasi, de natuur met rust laten


S A S I

                             Volken Lage Landen, oerNoorse Volk en                              Bangsa Adat AllifURU dragen samen sasi ceremonie

      sasi

 'n Oeroud AllifURU gebruik vindt haar weg in een oer Hollands landschap

Op 9 augustus j.l. hadden we SASI geïntroduceerd in Dalfsen. Het introduceren vond plaats binnen een ceremoniële setting daarbij ondersteund en gedragen door volken van de Lage Landen, oerNoorse volk en Bangsa Adat AllifURU uit Maluku.

 sasi

  De roep van de Tahuri (schelp)

De dag begon regenachtig, en het bleef regenen, tegen de tijd dat we zouden beginnen werd het wat minder. De eerste genodigden kwamen binnendruppelen. Op het moment dat we zouden beginnen brak de zon ineens door, het werd warm en …. het bleef droog. Zelfs toen de laatste ‘participanten’ naar huis gingen. En dat was rond 21:00u.  We begonnen met de Ceremonie rond 16:30u (half uurtje later dan gepland) en tegen 18:30u waren we klaar.

  sasisasisasi 

Het ontsteken van het Vredesvlam 

We waren met ongeveer 40 personen, iedereen kwam met dezelfde intentie, Sasi een zo groot mogelijk draagvlak geven. In een tijd waarin de klimaat verandert en het vernietigen van de natuur nog steeds ongestoord door kan gaan, is er maar èèn oplossing het toepassen van SASI,  ‘de natuur met rust laten’.

sasi

Dalfsen, Land van de Elfen

Sasi diri        

Sasi is je verantwoording nemen, is in essentie het Leven (weer) in eigen handen nemen. Sasi begint dus eerst bij jezelf (=Sasi diri). 

                                                                                                           Ga naar Multimedia, zie onze video: Sasi, de natuur met rust laten

 
sasi

 

Wat is sasi?                                                                                                    Sasi is een eeuwenoud inheemse AllifURU gebruik. Om in harmonie met de natuur te leven past het AllifURU volk sasi toe. Sasi is o.a. de natuur met rust laten, en dat is wat NU nodig is!    

De mens is afhankelijk van de natuur. De natuur verschaft de mens bijna alles wat zij nodig heeft om in  haar dagelijkse primaire behoeften te kunnen voorzien, van een woning, voedsel tot medicijn. Voor haar gezondheid en welzijn is het van groot belang dat de natuur ook ‘gezond’ is,  dat de natuur in balans is. Het is daarom erg belangrijk dat de mens in harmonie leeft met de natuur.

Om in harmonie met de natuur om hen heen te leven past het AllifURU volk al eeuwenlang SASI toe. De basisgedachte hierbij is dat de natuur zichzelf kan herstellen en in staat is om de balans in haar zelf te handhaven. Uitgangspunt van sasi is dan ook de natuur met rust laten, om haar de kans te geven zich te herstellen. Dit gebeurt door elk menselijk activiteit voor een tijdje uit een bepaald gebied te weren wanneer blijkt dat het evenwicht verstoord is.  Bijvoorbeeld wanneer een dier of plant in aantal is afgenomen dan wordt sasi op het dier of plant uitgeroepen. Dit betekent dat er voor een bepaalde periode niet op het dier gejaagd mag worden, of het plant niet geplukt mag worden. De sasi wordt weer ingetrokken wanneer het aantal van het dier of plant weer is  genormaliseerd.  

Maar Sasi kan ook betrekking hebben op het weren van  bepaalde producten of bedrijven, die de natuur ernstige schade kunnen toebrengen. Zo is in Maluku op het eiland Nusa Laut al sinds 1997 sasi uitgevaardigd welke tot op de dag van vandaag nog steeds van kracht is. De inheemse AllifURU bewoners laten zelfs GEEN  onderzoekingen naar grondstoffen (door universiteiten en bedrijven) toe op hun eiland. Mijnbouwbedrijven worden geweigerd die de mogelijk aanwezige grondstoffen op het eiland willen exploiteren.

   sasi sasi sasi

                                                   De Steencirkel                                                 Foto midden: de poort, ingang naar de buiten- en binnencirkel. Foto links: de navelsteen, is de steen die het centrum markeert. Foto rechts: èèn van de stenen die de binnencirkel vormt.

Sasi a worldwide solution                                                                        Hoewel sasi ’n eeuwenoud AllifURU gebruik is en in Maluku dan ook haar oorsprong heeft, vinden wij dat sasi ook buiten Maluku toegepast kan worden.

Wij streven ernaar dat sasi door een zo groot mogelijk publiek wordt gedragen en overal in de wereld haar toepassing mag vinden. 

Want sasi is o.a. de natuur met rust laten, en dat is wat NU wereldwijd nodig is!  Vind jij dat ook, en ben jij bereidt om samen met ons die beweging te zijn dat hiervoor nodig is? 

Je kunt je via deze site aanmelden, gaarne volledige naam + emailgegevens 

Binnenkort meer hierover!

 sasi

Openingsceremonie Bangsa Adat AllifURU

De ceremoniële setting

                                  ‘wanneer Volken elkaar ontmoeten en                                      hun ceremonies samenstromen…..’

Lage Landen

Smudgen                                                                                                      Naar een oeroud inheemse gebruik werd iedereen gereinigd met rook. Hoewel het begrip smudgen van de Natives uit Noord Amerika afkomstig was,  kent men wereldwijd het principe rook te gebruiken om personen, voorwerpen en ruimtes  te reinigen.

Water                                                                                                      Iedereen kreeg als Welkomsgebaar water om te drinken. Water dat gemengd was met water uit verschillende 'Heilige bronnen' in de wereld. Een bijzonder mooi gebaar voor een bijzonder moment van samenzijn en samendoen.

Sacred Fire                                                                                                       Daarna gingen we met ons allen in een grote cirkel staan waar in het midden de Sacred Fire werd aangestoken. Even een moment van stilte voor je zelf samen met anderen. 

           sasi

Leden van het Raadsvuur hielden een bijeenkomst op het moment dat wij bezig waren met onze  Sasi Ceremonie in Dalfsen. Toen zij tijdens hun bijeenkomst ons ondersteunden met meditatie en gebed verscheen er een Regenboog aan de hemel.....hoe mooi!

Bangsa Adat AllifURU    

Kain Berang                                                                                                        De Rode doek, Kain Berang, werd op de schouder van iedereen geknoopt. Rood is de kleur van het Leven, en de Kain Berang op je schouders geknoopt betekent dat we met ons allen 'schouder aan schouder' al het Leven beschermen en samen zullen we waken over Moeder Aarde.

Adat Bunga                                                                                                    Na de Kain Berang kreeg iedereen een Bloem dicht op het hart geplaatst. De Bloem, Bunga Tjempaka -magnolia- was een geschenk van 'Gods' ( ) Liefde voor de Mens. Opdat de Mens begiftigd met 'Gods' ( ) Liefde in hun hart, naar elkaar om zullen kijken en met zorg om zullen gaan met Moeder Aarde en Al het Leven.

 

sasi

 Adat Bunga Tjempaka 

Ga naar Multimedia, zie onze video: Sasi, de natuur met rust laten

OerNoors 

Awen                                                                                                          Awen is een eeuwenoude ceremonie een samengezongen inheemse klank uit de oud Noorse taal. De AWEN ceremonie brengt je naar de diepere verbinding met de Vrede in jezelf. Vergelijkbaar met AUM uit het Hinduisme. 

Lage Landen

Rondwandeling Steenkring                                                                                Met Vrede in onze harten begonnen we aan een wandeling door de Steenkring. Onderweg kwamen op 'n plek waar veel kleine stenen lagen, een ieder nam een steentje mee. Met ons allen gingen we dan een Hogr maken.   

     sasi

    sasi sasi sasi

                                                       De wandeling

    

Bangsa Adat AllifURU

Sasi                                                                                                              Om de Adat Sasi uit te voeren vormden we met ons allen een netwerk van cirkels. De eerste cirkel werd gevormd door de Vier Space Keepers samen met de Vier Jongeren die de schalen met de 4 elementen Vuur, Water, Lucht en Aarde droegen. De rest vormden cirkels om de eerste cirkel waarbij degene de schouder vasthield van de persoon die voor hem/haar staat.

Het introduceren van sasi werd door Upu Martin Talarima in een Pasawari  uitgesproken, daarna mocht een ieder die zich geroepen voelde zijn/haar intentie uitspreken.

 sasi

In het centrum bij de Batu Pusat, de navel steen

OerNoors

Hogr, 'n steenmannetje of steenmonument  Om de sasi te bekrachtigen maakten we met ons allen 'n steenmannetje, 'n Hogr.  De eerste 4 stenen werden gelegd door de 4 Space keepers. Daarna legden al de anderen hun steentjes erbij. Maar voor dat we steentjes legden, brachten we met een rode en witte klei strepen aan op onze meegebrachte steentjes.

 sasi sasi

Nadat de laatste zijn/haar intentie had uitgesproken en de Hogr was gemaakt, werd de sasi (Buka Sasi)  als geopend verklaard om overal in de wereld te worden toegepast.

 

 SPACE HOLDERS

                                                                                                                   

Charlotte Korbee and Colard Sjerps

Keepers of the Mother Earth stone circles Monument of 52+12+1,

Dedicated to gratitude and peace 

 

Colard Sjerps: Fire Keeper

email: colardsjerps@gmail.com

 

Charlotte Korbee Convener Gathering,  Water Offering Host

email: Charlottejmk@gmail.com

 

Asha Andrasdottir Lakebrink

Volva, Wisdomkeeper OldNorsk Clan

Visionair and Chieftain RainbowPeaceDance

initiator Ancient ceremonies: 

AWEN, ceremony of Peace

Högr, stone ceremony of empowering Earth

 

email: rainbowpeacedance1111@gmail.com

https://www.rainbowpeacedance.nl/

 

Upu Martin Talarima
Bangsa Adat AllifURU

Front Siwa Lima / Wakil Saniri Adat Ina Ama AllifURU Maluku

Vertegenwoordigt Raad van AllifURU Elders in Maluku

 

seMUel Sahureka
Bangsa Adat AllifURU

Front Siwa Lima /  Saka Mese Nusa AllifURU

email: mu@nusaalifuru.org

 

  Met heel veel dank aan Ayla van Kessel voor de prachtige videoopnames !

Ga naar Multimedia, zie onze video: Sasi, de natuur met rust laten