Terug naar homepage
Goudwinning en Inheemse Rechten

Maluku NU


1. Catastrofe voltrekt zich op eiland Buru

Goudwinning op het eiland Buru, Seram, Wetar en Romang betekent een grote aanslag op de natuur en het leefgebied van het inheemse AlifURU volk. De inheemse AlifURU bewoners worden de eerste slachtoffers bij de goudwinning op hun eilanden. Zelf zien zij niets terug van al die winsten die geheel naar de Indonesische regering gaat.

Maar de grootste zorg van het inheemse AlifURU volk is dat de natuur en hun leefgebied straks voorgoed verloren gaan. Eeuwenlang heeft dit volkvreedzaam kunnen leven, nu worden zij in hun bestaan bedreigd. Zo zijn zij ongewild het slachtoffer van haar eigen natuurlijke rijkdommen, zonder dat zij hier schuld aanhebben.

 
buru

Op het eiland Buru speelt zich een ongekende catastrofe af. De goudwinning op Buru is omgeslagen in een onbeheersbare goudkoorts, die duizenden Javanen, Madurezen, Buginezen, Menadonezen en andere bevolkingsgroepen afkomstig uit andere eilanden buiten Maluku naar Buru lokt. Bewust aangewakkerd en aangestuurd door Indonesië is wat bronnen ons in Maluku vertelden. En wat men vreemd vindt is dat in vergelijking met andere gebieden in Maluku waar goud wordt aangetroffen dat juist die andere gebieden meteen worden geconfisqueerd door de Indonesische autoriteiten (Djakarta) i.s.m. het lokale bestuur van Maluku. Deze gebieden worden meteen tot verboden gebieden verklaard, gronden worden onrechtmatig onteigend, en militaire posten van het Indonesische leger moeten toezien dat het goud niet door ‘anderen' en zeker niet door het AlifURU volk zelf wordt geëxploiteerd.

http://www.youtube.com/watch?v=wy_ouDydM0g                                                       zee van blauwe tenten, onderkomen 10duizenden illegale goudzoekers

In Buru is dit niet het geval. Juist hier worden met scheepsladingen vol duizenden en duizenden illegale goudzoekers soms met vrouwen en kinderen naar toe gelokt.
Er is zelfs al sprake dat de goudzoekers in aantal de oorspronkelijke bewoners ver overstijgen. Het aantal duizenden illegale Javanen, Madurezen, Buginezen, Menadonezen en anderen wordt geschat op zeker 40.000 tot 50.000, sommigen schatten zelf het dubbele namelijk, 100.000!
                                                                                       http://www.indoweb.nl/illegale-goudmijnen-vervuilen-molukken-95162/
illegale goudmijnen vervuilen Molukken
De natuur op Buru wordt vernietigd, want het oerwoud wordt op bepaalde delen gekapt om plaats te maken voor woon/slaap gelegenheid van de 10 duizenden goudzoekers. Duizenden en duizenden tenten hebben bezit genomen van de hellingen en de top van Gunung Botak. In de maanden maart en april van dit jaar zijn er zeker 15.000 Javanen, Madurezen, Buginezen, Menadonezen e.a. bijgekomen. In het gebied Gogorea hebben in het zelfde periode 8.000 Javanen, Buginezen, Menadonezen e.a. hun tentenkampen neergezet.

http://www.youtube.com/watch?v=A5ws9FhGfmE

nieuwsbericht, zie hoe onverantwoord de goudwinning gebeurt
De chemicaliën cyanide en kwikzilver die nodig zijn bij goudwinning worden op grote schaal onverantwoord gebruikt en vervuilen en vergiftigen de grond en rivieren. Het drinkwater en de vissen in de rivieren maar ook rondom de zee zullen straks niet meer geschikt zijn voor consumptie.

De inheemse AlifURU bewoners die in de omgeving van Gunung Botak en Gogorea leefden werden al eerder door het Indonesische leger en politie weggejaagd. Thans is bataljon 731 Kabaressy van het Indonesische leger er gelegerd om de illegale gouddelvers te beschermen tegen het inheemse AlifURU volk.

De opbrengst die uit de goudwinning wordt gewonnen wordt geschat op 80 tot 150 miljard rupiah per maand, d.i. 6,6 tot 12,5 miljoen euro. Het inheemse AlifURU volk ziet niets van de winsten en de opbrengsten van de goudwinning, neen, die gaan geheel naar de Indonesische regering.

Integendeel wat overblijft voor het inheemse AlifURU volk is een verwoest en zwaar verontreinigd eiland, en een toekomst van bittere armoede en honger.

 

2. Inheemse AlifURU bewoners Romang massaal  gearresteerd. 

 

Op 28 juni 2012 werden 418 mensen van het eiland Romang in hechtenis genomen door het Indonesisch leger en politie.  Deze 418 personen zijn afkomstig van het dorpje Jerusu.

Op het eiland Romang werd sinds 2006 door het mijnbouwbedrijf  Gemala PT Borneo Utama goud en zilver geëxploiteerd. Op het eiland worden 2 projecten ontwikkeld,  in het zuidelijk deel, - het lakuwahi project -  worden zowel goud en zilver gewonnen. In het noordelijke deel - het north Romang project - is naast goud ook koper aanwezig. Binnenkort zullen ook hier de mijnbouwactiviteiten van start gaan.

De gevolgen voor mens en natuur zijn desastreus. Het mijnbouwbedrijf dat een dochteronderneming is van Robust Resources Limited (Australie) houdt geen enkele rekening met de natuur en leefgebieden van de inheemse AlifURU bewoners. Delen van het oerwoud worden gekapt, voedselgewassen en dusuns (tuin- en landbouw) worden vernietigd. Enkel en alleen om hun goudwinningsgebied uit te breiden. Met speciale zware machines worden meer dan 250 gaten met een diepte variërend van 180 tot 200 meter geboord om aan het goud te komen. Door de ontstane gaten komt modder naar boven samen met giftige gassen.  Sommige boringen die op minder dan op 200 meter afstand van de kust plaatsvonden kan men het geluid van de zee op een diepte van 170 -180 meter onderaan het boorgat al horen.

Voedsel- en watervoorziening van de mensen komen in gevaar. Het drinkwater is al niet meer voor consumptie geschikt. Sommige plekken waar men kokos, pala (nootmuskaat) en kruidnagelen teelt zijn door de mijnbouwactiviteiten verwoest. Andere gebieden met sagobossen, bambu en waar men leeft van bosproducten worden dreigt het mijnbouwbedrijf GBU te confisqeren.  De inheemse AlifURU bwoners van het eiland vrezen voor hun bestaan en hadden daarom al een paar keren geëist dat de goudwinning moet stoppen en dat de goudmijnbedrijven onmiddellijk moeten vertrekken. Het exploiteren van het goud ging echter gewoon door.

Eind juni vonden er vernielingen en brandstichtingen plaats in het basiskamp van Gemala PT Borneo Utama. Kort daarop werden de bewoners van Jerusu hiervan beschuldigd. Het basiskamp is gelegen nabij het dorpje Hila. Echter Hila ligt aan de andere zijde van het eiland. Tussen beide dorpen ligt een stuk oerwoud met heuvels met een afstand van 8  tot 10 km.

 
romang

http://www.robustresources.com.au/page/overview

 

De bewoners van Jerusu die niet eens zijn met de beschuldigingen en de arrestatie van 20 mensen van hun dorp gingen massaal naar het politiebureau waarop zij meteen gevangen werden genomen.

Het Indonesisch leger en politie maken zich schuldig aan het gebruiken van  geweld en mishandelingen tijdens de arrestatie van de 418 inwoners van Jerusu. 

Onder de 418 mensen, waren  343 mannen, 45 vrouwen en 30 kinderen variërend van 9 tot 13 jaar werden daarop per boot naar het eiland Kisar vervoerd voor verder verhoor en in afwachting van hun proces.

Inmiddels mag er een groep van hen naar huis gaan in afwachting van hun proces. Om hoeveel het gaat en of er vrouwen en kinderen bij zijn weten we op dit moment niet.

Verdere informatie volgt. Zie ook kamervragen Harry van Bommel.